top of page

PROFESSIONEEL HANDELEN

Gedurende het eerste halfjaar van mijn stage bij FC Groningen in de Maatschappij heb ik mij voornamelijk bezig gehouden met het project Sociale Activering. Ik ben hierbij in alle lagen bij betrokken geweest; van strategisch niveau tot operationeel niveau. Daarnaast ben ik ook betrokken geweest bij de organisatie en uitvoering van vele andere projecten van de Stichting. Hieronder zal ik beschrijven wat ik allemaal heb gedaan en hoe dit heeft bijgedragen aan mijn ontwikkeling als Sportkundig professional. Ook zal ik op deze pagina een reflectie geven op mijn persoonlijke leerdoelen, het onderzoeksproces en mijn persoonlijke handelen

Strategie ontwikkelen, evalueren en adviseren

Sociale Activering

Momenteel zijn we bezig met een evaluatie te maken om de gemeente te overtuigen dat dit project ook volgend jaar weer van start moet gaan. Dit doe ik samen met Restart. Zij maken een rapportage van de deelnemers met een schets van de huidige stand van zaken ten opzichte van het moment dat ze begonnen met het traject. Daarnaast ga ik met mijn afstuderen bezig met het maken van een rapportage over voorgaande jaren. Hierbij ga ik kijken naar het effect van het project op de deelnemers op de langere termijn.

​

Buurtbattle 

Bij de Kick-off van de organisatie van de Buurtbattle, kwam ik in gesprek met twee buurtsportcoaches vanuit B-slim. Zij hadden een heel plan bedacht, waarbij de Buurtbattle op zou gaan in een kortstondig scholenproject bij het Indoor Soccer Center. Dit was absoluut niet wat wij voor ogen hadden. Door strategisch het gesprek in te gaan en de buurtsportcoaches met goede argumenten te adviseren niet teveel aan het concept aan te passen, is de uiteindelijke opzet van de Buurtbattle ongeveer hetzelfde gebleven. Door enkele aanpassingen aan te brengen, zijn de buurtsportcoaches toch tevreden met de uitkomst. Het blijft namelijk een toernooi op zich, maar de scholen worden meer betrokken bij de werving van deelnemers.

​

CoP

Met de CoP hebben we het afgelopen halfjaar gewerkt aan een adviesrapport. Op basis van de resultaten van de interviews en de literatuur over "de ideale samenwerking" heb ik verschillende adviezen geschreven waarvan ik denk dat de EVTC er iets mee kan. 

​

Afstudeerfase

Tijdens de afstudeerfase heb ik een onderzoek geschreven naar de effecten van het Sociale Activeringstraject. Door dit te doen is tegelijkertijd een soort evaluatie gehouden over wat de deelnemers van het traject vinden. Hierop volgend heb ik een adviesrapport geschreven, waarin staat beschreven wat het beleid zal moeten worden voor de komende trajecten.

​

​Handelt methodisch en is evidence informed

Sociale Activering

Uit de beroepspraktijk heb ik de vraag gekregen om een projectplan te maken voor dit project. De stichting had baat bij een helder plan dat concreet op papier kwam te staan. Dit was onder andere nodig voor het eventueel uitbreiden naar andere gemeentes, maar ook voor de evaluatie met de Gemeente Groningen, voor een eventuele doorstart binnen deze gemeente. Ik ben hier geheel zelfstandig mee bezig geweest. Om tot de juiste kennis te komen heb ik diverse afspraken gehad met Jerry Silvano (teamleider persoonlijk begeleiders van de gemeente), Nagi Thenu (Restart) en Sanne Hoving (persoonlijke begeleider vanuit Gemeente Groningen). Met Jerry heb ik een interview gehad, waaruit duidelijk werd wat de exacte doelstellingen zijn voor de gemeente. Met Nagi heb ik gezeten om een invulling te geven aan de groepsbijeenkomsten. Hiervoor hebben we alle mogelijke tools die Restart bezit, op een rijtje gezet en hier een mooie chronologische volgorde aan gegeven. Met Sanne heb ik veel gepraat over deelnemers zelf en hun motivatie om wel/niet mee te doen aan het project.

​

CoP

Binnen de CoP heb ik veel gedaan om mijn steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van het product. Toen we begonnen met de CoP, nam ik redelijk snel de leiding. Ik vind dit een prettige positie in de groep, omdat ik graag wil weten wat er allemaal speelt. Voorgaande jaren nam ik ook de leiding, maar wilde ik ook nog heel veel taken zelf op me nemen. Dit jaar heb ik dat expres niet gedaan, omdat het een soort van leerdoel was om andere mensen meer te vertrouwen in hun producten die ze maken. We hebben het een tijdje lastig gehad om een goede start te maken, maar toen we eenmaal goed wisten welke richting we op wilden en we een duidelijke structuur en methode hadden bedacht, verliep de samenwerking erg soepel. In het rapport zelf heb ik de adviezen opgesteld die uiteindelijk werden gepresenteerd aan de EVTC.

​

Essay

Door dit essay te schrijven heb ik op een methodische en zelfstandige manier en doormiddel van diverse bronnen (zowel wetenschappelijk als andere populaire literatuur en interview met Jerry Silvano) een zo goed mogelijk antwoord proberen te geven op een probleem dat zich momenteel voordoet. Veel kleine gemeentes hebben namelijk geen zin om veel geld te betalen voor dit re-integratietraject, maar met dit plan is het mogelijk om dit te omzeilen.

​

Afstudeertraject

Tijdens het afstudeertraject ben ik erg methodisch te werk gegaan om een antwoord te geven op de onderzoeksvraag. Allereerst ben ik met mijn stagebegeleiders om de tafel gaan zitten om te bepalen wat zij graag zouden willen zien als resultaat. Daarna ben ik met mijn afstudeerbegeleider om de tafel gaan zitten om het traject een bepaalde richting te geven. Gedurende het onderzoek heb ik eveneens heel methodisch gewerkt. Meteen na het afronden van het theoretisch kader, ben ik begonnen met het maken van de meetinstrumenten en vervolgens heb ik de interviews afgenomen. Deze zijn zorgvuldig uiteengerafeld, zodat er degelijke resultaten aan het licht zijn gekomen.

​

Onderzoeken en ontwerpen​​

Sociale Activering

Tijdens dit project heb ik veel gedaan om dit project van een kwaliteitsinjectie te voorzien. Zo heb ik tijdens het volgen van het vak Toegepast Praktijkgericht Onderzoek doormiddel van literatuuronderzoek gekeken naar de beste manier om voetbaltrainingen in te vullen. Daarnaast heb ik in samenwerking met een re-integratiecoach van Restart een planning gemaakt waarmee duidelijk invulling wordt geven aan het project. Dit heb ik samen gebundeld in een projectplan waar de Stichting veel aan kan hebben wanneer het project bijvoorbeeld wordt uitgebreid naar een andere gemeente. 

 

Essay

Tijdens de Minor heb ik een Essay geschreven over hoe het Sociale Activeringstraject eventueel anders ingevuld zou kunnen worden. Ik heb hiervoor diverse bronnen geraadpleegd uit de wetenschappelijke literatuur en populaire bronnen als Sportknowhow en KNVB. Deze bronnen heb ik gebruikt om eenzelfde soort project te organiseren, maar dan in een andere vorm waarbij er minder geld uitgegeven hoeft te worden door de gemeenten en bedrijven/partners van de BVO's er profijt van kunnen hebben.

 

Afstudeertraject 

Tijdens het afstudeertraject heb ik onderzoek gedaan naar de effecten van het traject Sociale Activering. Hieruit zijn resultaten naar voren gekomen die de stichting kan gebruiken om het traject uit te breiden. Tevens heb ik op basis van dit onderzoek een adviesrapport geschreven die gebruikt kan worden om de kwaliteit van het traject te verbeteren.

​

Samenwerken en samenwerkend leren​

Sociale Activering

Tijdens de organisatie van dit project heb ik erg veel samengewerkt met onder andere de Gemeente Groningen en Restart. Met de gemeente heb ik een paar keer om de tafel gezeten om te evalueren en te bespreken hoe we verder zouden moeten. Hierbij heb ik tegelijkertijd ook mijn netwerk vergroot binnen de gemeente. Binnenkort ga ik weer met de gemeente om tafel zitten om de definitieve evaluatie te houden over een vervolgtraject. Daarnaast heb ik ook veel samengewerkt met de gemeente over de deelnemers en hoe deze mensen behandeld moeten worden. Wanneer het gedrag van een deelnemer langere tijd niet gewenst was, schakelde ik de gemeente in en dan bespraken we wat we ermee gingen doen. 

​

Daarnaast heb ik met Restart samengewerkt om een invulling te geven aan de planning voor het project. Zij hebben erg veel handvaten al kant en klaar. Samen hebben we gekeken naar welke handvaten bij welke fase horen en hoe we dit in een logische volgorde kunnen inzetten in het project. 

​

Promotiedagen

Tijdens de promotiedagen ben ik twee volle dagen mee geweest naar Martiniplaza. FC Groningen stond hier met haar eigen FC Groningen plein. Ik was voornamelijk aanwezig om namens de Stichting knuffels te verkopen voor het Ronald McDonaldhuis Groningen. Erg leuk om te doen natuurlijk, maar ondertussen ben ik ook erg bezig geweest met het uitbreiden van mijn eigen netwerk. In deze setting is het namelijk iets makkelijker om contact te maken met medewerkers van FC Groningen, dan op kantoor. Daarnaast heb ik ook met andere mensen gesproken, zoals Bas Nijhuis, Berend Rubingh en Hans Robben.

 

Buurtbattle

Ook bij de organisatie van de Buurtbattle van FC Groningen heb ik veel mensen leren kennen en samengewerkt. Dit begon met de kennismaking met twee buurtsportcoaches; de ene uit Vlagtwedde en de andere van de Gemeente Groningen. Samen met hen hebben we de opzet van de Buurtbattle onder de loep genomen. Zij wilden een heel andere invulling, terwijl wij juist vonden dat de huidige opzet zou moeten blijven bestaan. Uiteindelijk hebben we een manier gevonden waarmee we een mooie tussenweg bewandelen. Met dit idee zijn we vervolgens verder gegaan naar het Huis voor de Sport. Hierbij waren bijna alle buurtsportcoaches aanwezig die met het project te maken hebben. Door goed op elkaar af te stemmen wat nu precies de bedoeling van het project is (jongeren ook maatschappelijk actief te laten participeren in de wijk), moet dit project zo soepel mogelijk verlopen. 

​

Gezond Scoren finale

Tijdens het organiseren van de finale van het project Gezond Scoren heb ik samengewerkt met de Kinepolis bioscoop. We maakten namelijk gebruik van hun faciliteiten, waardoor er een goede afstemming nodig was. Zo was het bijvoorbeeld niet mogelijk om films te draaien vlak voor en vlak na afloop van de finale. 

​

G-voetbaltoernooi

Toen dit toernooi plaatsvond, was ik nog maar kort bezig met mijn stage bij de Stichting. Hierdoor heb ik vooraf niet veel meegekregen van de organisatie. Wat ik tijdens de dag wel heb gedaan, is veel samenwerken met het voetbalteam van de NOVO. Ik liep een groot deel van de dag met hen mee om ervoor te zorgen dat zij op de juiste tijd op de juiste plek waren. Ik heb een van de spelers aanvoerder gemaakt van het team en hij moest dan zogenaamd alles regelen op het gebied van wedstrijdbriefjes, ballen, hesjes etc. Zelf heb ik niet perse heel veel samengewerkt, maar ik heb wel geprobeerd om het team samen te laten werken en ik denk dat me dat goed is gelukt.

​

Handelt adequaat

Sociale Activering

Om betrokkenheid te tonen bij dit project, heb ik geprobeerd zoveel mogelijk van dit project mee te krijgen. Ik ben bijvoorbeeld mee geweest naar alle strategische gesprekken die op dit gebied plaatsvonden. Zo heb ik meerdere keren met mensen van de Gemeente Groningen en Restart om tafel gezeten. Van de gemeente heb ik veel met Jerry Silvano gesproken. Hij is de teamleider van de persoonlijke begeleiders en ik heb hem ook geïnterviewd om inzicht te krijgen in de doelstellingen vanuit de gemeente. Dit was weer erg nuttig voor de stichting en voor mijn beroepsproduct. Daarnaast ben ik aanwezig geweest bij de algemene evaluatie met dhr. van de Scheer vanuit de gemeente. Hij is degene die uiteindelijk bepaald of dit traject een vervolg gaat krijgen of niet. Daarnaast heb ik ook met deelnemers en Restart gesprekken gehad. Dit waren voornamelijk gesprekken met deelnemers waarvan de voortgang niet ging zoals verwacht. Deze deelnemers zaten bijvoorbeeld in een dip waar zij niet makkelijk uit kwamen. Samen hebben we dan gezocht naar een oplossing hiervoor.

​

Daarnaast zijn er binnen de doelgroep ook zeer diverse culturen te herkennen. Er zitten voornamelijk autochtonen in de groep, maar ook een immigrant uit Sierra Leone en vluchtelingen uit Syrië. De autochtonen spreken niet allemaal even goed Engels, waardoor de communicatie en culturele verschillen niet altijd even goed kunnen worden uitgelegd. Door dit in acht te houden, vertaal ik vaak dingen naar de rest van de groep en andersom. Zo probeer ik de communicatie onderling zo soepel mogelijk te laten verlopen en de culturele verschillen zo min mogelijk een drempel te laten worden.  

  

Gezond Scoren

Voor het project Gezond Scoren ben ik bij veel van de deelnemende basisscholen langs geweest. ik ging hier dan heen in officiële kleding van FC Groningen, om reuring en draagvlak te creëren. De kinderen waren erg enthousiast dat er "iemand van FC Groningen" langskwam om een poster, voetbal en wedstrijdkaartjes langs te brengen. De scholen waar ik langs ging waren zeer divers. Sommige scholen lagen midden in een zeer welvarende wijk en sommige scholen lagen in een achterstandswijk. Ik merkte hierdoor heel erg het verschil in gedrag. Door hier bewust van te zijn, kon ik me goed voorbereiden op hoe de kinderen zouden gaan reageren. 

​

Vergeten Kind

Begin februari stond in het teken van het Vergeten Kind. Tijdens de Dag van het Vergeten Kind heb ik samen met deelnemers van Sociale Activering (voor hun persoonlijke ontwikkeling) een voetbalclinic gegeven. Een ontzettend leuke dag met kinderen uit erg diverse culturen. Hier was ook regionale pers bij aanwezig. Doordat ik in het verleden vaker een groep kinderen heb begeleid, wist ik dat niet alle kinderen op de foto mogen voor de pers. Om dit zo weinig mogelijk hinder te laten ondervinden, heb ik besloten de groep van 24 kinderen in tweeën te splitsen. De tien kinderen die niet op de foto mochten, kregen een groen hesje aan. Hierdoor was het voor de pers duidelijk wie er niet op de foto mocht en wie wel.

 

Na afloop hebben we voor de kinderen lekker snacks geregeld. Hierbij hebben we er bewust voor gekozen om ook halalvlees te serveren, zodat er voor alle kinderen wat lekkers te eten was.

​

Communiceert optimaal

Walking Football

In de beginperiode van mijn stage was de organisatie van het Walking Football bij v.v. Winsum in volle gang. Om hier aandacht aan te geven, heb ik hiervoor een persbericht geschreven (zie bewijslast). Ik heb in het verleden vaker persberichten geschreven, waardoor ik al enige kennis had van hoe dit in zijn werk ging. Ook de kennis vanuit de opleiding, over de maatschappelijke waarde van sport, heeft me geholpen om invulling te geven aan dit persbericht. Als je wilt dat een persbericht serieus wordt genomen, is correct taalgebruik is natuurlijk noodzakelijk. Daarom heb ik meerdere mensen gevraagd om het persbericht even door te lezen en te voorzien van feedback. Dit kwam het bericht alleen maar ten goede. 

​

Sociale Activering

Op het gebied van empathisch communiceren heb ik erg veel geleerd tijdens het Sociale Activeringsproject. Tijdens dit project heb ik te maken gehad met erg veel verschillende soorten mensen met verschillende problematiek. Veel van hen voelen zich op een of andere manier onbegrepen. Tijdens dit project heb ik vooral geleerd hoe belangrijk het is om te luisteren naar het verhaal van anderen en zo weinig mogelijk te oordelen. Ik ben zelf een rustig persoon die goed kan luisteren. Ik merkte dat veel deelnemers dit erg konden waarderen. Diverse keren kwamen zij uit zichzelf naar mij toe om over hun problematiek te praten, omdat ze simpelweg hun verhaal kwijt moesten. Ze merkten dat ik geen oordeel over ze had en uiteindelijk probeerde ik ze aan het einde van het gesprek tips te geven. 

​

Daarnaast zitten er ook verschillende nationaliteiten binnen de groep. Hierdoor verloopt de communicatie nog wel eens moeizaam. Ik was mij hier goed van bewust en ben hier ook op in gaan spelen. Ik kreeg namelijk al vrij snel door dat er een jongen tussen zat die alle vragen met "ja" beantwoordde. Ik kreeg niet het idee dat hij daadwerkelijk snapte waar het over ging. Toen hij "ja" antwoordde op mijn vraag "hoe heet jij?" wisten we zeker dat het soms te snel ging voor hem. Sindsdien vragen we hem vaak zelf nogmaals (al dan niet in het Engels) uit te leggen wat we zojuist aan hem hebben verteld. Zo weten we zeker dat hij snapt wat er is besproken. 

​

CoP

Aan het einde van de CoP periode, heb ik de communicatie met de EVTC clubs overgenomen van een CoP genoot. De communicatie verliep niet helemaal soepel. Voorbeeld hiervan was dat er een uitnodiging werd verstuurd voor een presentatie. Vanwege het weinige aantal aanmeldingen, ging dit niet door. De mensen die zich hadden aangemeld, hadden hier geen bericht van gekregen, wat voor irritatie zorgde (zij stonden namelijk op de plek waar de presentatie plaats zou gaan vinden). Ik heb toen de rol van contactpersoon overgenomen en ben persoonlijk naar deze persoon toe gegaan om excuses aan te bieden. Dit werd erg gewaardeerd en uiteindelijk wou deze persoon alsnog graag het rapport lezen. 

​

G-voetbal

Voor de programmaboekjes van het G-voetbaltoernooi, moesten er spelers geïnterviewd worden. Ik ben toen naar het NOVO team gegaan om een paar spelers te spreken (zie bewijslast). Ik had nog niet eerder op deze manier met een verstandelijk beperking gepraat. In het begin vond ik het wat ongemakkelijk, maar toen ik eenmaal doorkreeg dat de communicatie op een jeugdige manier een stuk soepeler verliep, ging het interview erg goed. Uiteindelijk is van dit interview een stukje gemaakt voor in het programmaboekje. â€‹

​

Afstudeertraject 

Tijdens het afstudeertraject was duidelijk communiceren erg belangrijk. Met dergelijke activiteiten die van groot belang zijn, hou ik er niet van om dingen aa het toeval over te laten. Om deze reden heb ik vaak contact proberen te zoeken met mijn afstudeerbegeleider. Ook heb ik veel gecommuniceerd met mijn stagebegeleiders. Ik hield ze op de hoogte van de stand van zaken rondom mijn onderzoek en besprak regelmatig de voortgang, zodat ze me gevraagd en ongevraagd advies konden geven.

​

Professioneel handelen

In dit hoofdstuk ga ik een reflectie geven op de belangrijkste onderdelen waar ik gedurende de stage aan heb gewerkt. Ik begin met een reflectie op de leerdoelen die ik mijzelf aan het begin van het jaar heb gesteld en daar geef ik vervolgens een reflectie op. Vervolgens wordt in het kort het eindproduct van de stage besproken, waar ik vervolgens ook een reflectie op zal geven. Daarna volgt een reflectie op de stageperiode in het algemeen en tenslotte zal ik een reflectie geven op mijn eigen functioneren gedurende de stage.

​

Leerdoelen & reflectie

Voorafgaand aan de stage heb ik mezelf een aantal leerdoelen gesteld. Onder de leerdoelen is een reflectie op hoe de ontwikkeling van deze leerdoelen is verlopen.

​

       “Na afloop van de stage wil ik me verbeterd hebben in het uit handen geven van taken en dus niet            alles zelf te willen doen.”

 

Reflectie:

In de afgelopen jaren nam ik in groepen altijd de leidersrol op me, maar tegelijkertijd wilde ik ook heel veel taken zelf uitvoeren. Hierdoor nam ik soms teveel hooi op mijn vork, wat de kwaliteit van het proces niet ten goede kwam. Om deze reden was het voor mij belangrijk om taken uit handen te durven en kunnen geven. Gedurende de stage heb ik veel groepen moeten begeleiden en aansturen. Zo heb ik veel voetbaltrainingen gegeven tijdens het Sociale Activeringstraject. Hierbij is het uitzetten en delegeren van anderen uiteraard een belangrijke kwaliteit. Ook heb ik tijdens de uitvoering van projecten vaak de rol op mij genomen om vrijwilligers aan te sturen. Bijvoorbeeld bij het opbouwen en opruimen van evenementen had ik de taak om te coördineren, en omdat het haast onmogelijk is om dit allemaal zelf te doen, werd ik gedwongen om taken weg te geven. Aan het begin van de stage ging dit nog wat lastig. Door deze rol bij elk groot evenement op me te nemen, ging dit steeds beter. Aan het einde van de stage periode bleek dat ik er dusdanig goed in zat, dat ik door de vrijwilligers meteen al gezien werd als volwaardig medewerker van FC Groningen. Bij het laatste evenement, het HANNN Walking Football Festival, heb ik deze taak dusdanig goed opgepakt dat ik de gehele dag vrijwel geen taak had. Het enige wat ik hoefde te doen was de deelnemers vertellen wat ze moesten doen. Toen het evenement bezig was, bleek dat ik erg goede instructies had gegeven, want ik heb op geen enkel moment op de dag hoeven ingrijpen. 

​

       “Na afloop van het afstudeertraject wil ik mij verbeterd hebben op het gebied van strategisch                    handelen”

 

Reflectie:

Dit is een van de competenties die ik nog heb moeten ontwikkelen om een honours degree te behalen. Ik ben van mezelf erg gefocust op het verbeteren van projecten op praktisch en operationeel niveau, maar op strategisch niveau kan ik nog wat verbetering aanbrengen bij mezelf. Dit heb ik gedaan door het hele jaar door zoveel mogelijk met mijn stagebegeleiders mee te gaan naar gesprekken met externe partijen die over de strategie van bepaalde projecten gingen. Na dit een tijdje te hebben aangezien, heb ik ook in mijn eentje gesprekken gehad bij de gemeente over Sociale Activering. Door mijn ideeën over de uitbreiding van traject voor te leggen, koppelingen te maken met het ‘armoedebeleid’ in de gemeente Groningen heb ik er mede voor gezorgd dat er een tweede traject bij is gekomen. Dit betekent een begin van de uitbreiding van het traject en gaat er wellicht voor zorgen dat op de lange termijn meerdere trajecten worden opgezet in het verzorgingsgebied. 

​

        “Aan het einde van het afstudeertraject wil in duidelijke verbetering zien in het werken als                           kenniswerker door kennisdeling met professionals in vergelijkbare contexten”

 

Reflectie:

Over de uitbreiding van het traject ben ik veel in gesprek geweest met dhr. van der Scheer. Hij was erg enthousiast over het traject, maar omdat het erg veel geld kost is het belangrijk dat hij zijn leidinggevenden kon overtuigen van de effecten van het traject. Ik heb daarom de resultaten van het onderzoek gedeeld met de gemeente. Hieruit hebben zijn kunnen concluderen dat het traject erg nuttig is voor de re-integratie van de deelnemers. Dit heeft er mede voor gezorgd dat het beslissende orgaan van de gemeente akkoord heeft gegeven voor de doorgang van een nieuw traject en het toevoegen van een tweede traject met het armoedebeleid.

 

Tevens ben ik er tijdens het afstudeertraject achter gekomen dat een voormalig CoP-genoot van mij, Marit Kampjes, stage loopt bij de Ajax Challenge. Dit is een traject dat vergelijkbaar is met Sociale Activering. Ik heb hierover contact gehad met Marit en wat ideeën uitgewisseld. Hieruit is onder andere het advies over ‘De Groent-Witte Filosofie’ ontstaan die ik heb verwerkt in het adviesrapport. 

 

Daarnaast heb ik om deze competentie te verbeteren meegedaan aan het kennisevent “Next Sport Level 2018”. Hierbij heb ik op basis van mijn opgedane kennis concrete adviezen gegeven aan het NOC*NSF

 

Reflectie onderzoeksproces

In het begin van het afstudeertraject had ik wat moeite met het vinden van een begin. Ik had nog nooit eerder op deze schaal een praktijkgericht onderzoek gedaan, dus was het maken van het plan van aanpak een flinke klus om te bepalen wat ik hier in zou gaan verwerken. Dit resulteerde uiteindelijk in een ‘O’ op de eerste beoordeling hiervan. Na goede feedback van de twee afstudeer­begeleiders heb ik alsnog een goed plan van aanpak neer kunnen zetten. Vervolgens begon ik met het onderzoek. Ook dit was voor mij weer een hele klus. Met behulp van mijn stagebegeleiders en afstudeerbegeleider is er een hoofdvraag opgesteld, waarmee de eerste kaders waren neergezet. Daarna had ik veel moeite met het opzetten van de oriënterende vragenlijst en de interviews. Ondanks dat ik deze vragenlijsten heb gebaseerd op wetenschappelijke literatuur, wist ik niet zeker of ik hiermee wel het antwoord zou krijgen op de hoofdvraag; “Wat is het effect van het project Sociale Activering op de deelnemers op de korte, middellange en lange termijn?”. Op de oriënterende vragenlijst heb ik weliswaar voldoende feedback gekregen, maar ik had graag iets meer zekerheid gehad over het interview dat ik heb opgesteld. Dit was namelijk hét meetinstrument waarmee ik de hoofdvraag zou gaan beantwoorden. Toen ik eenmaal had besloten dat ik zou gaan beginnen met de interviews, ging het voor mijn gevoel erg snel. Ik had opeens een duidelijk beeld voor ogen over hoe ik op een methodische wijze en met behulp van de beschikbare kennisbronnen en de interviews de rest van het onderzoek zou gaan invullen. Dit werkte erg prettig voor mij, waardoor ik op een heel zelfstandige wijze een gedegen onderzoek heb neer kunnen zetten. Dit blijkt ook uit de reacties die ik van mijn eerste afstudeerbegeleider heb gekregen; hij was erg positief over de versies die ik aan hem heb laten lezen. Ondanks de matige start ben ik erg blij met hetgeen ik heb kunnen opleveren. Ik heb documenten kunnen achterlaten bij mijn stageorganisatie, die waardevol zijn geweest bij het uitbreiden en het verbetering van de kwaliteit van het traject. 

 

Eigen functioneren

Meteen aan het begin van de stageperiode had ik erg veel zin om te beginnen aan deze stage. Ik ben sinds klein jongetje al fan van deze club en het voelde, naarmate ik goed was ingewerkt op de afdeling, echt alsof ik iets moois kon terugdoen voor de club die me al jarenlang mooie (en minder mooie) momenten en vriendschappen heeft bezorgd. Behalve dat ik een geweldige tijd heb gehad, heb ik ook ontzettend veel geleerd en hard gewerkt om er een mooie tijd van te maken. Ik kreeg binnen de stichting veel verantwoordelijkheden. Zo kreeg ik bij de uitvoering veel van de projecten een vrije coördinerende rol, in tegenstelling tot andere stagiairs die vaak een rol kregen bij de wedstrijdtafel. Dit beschouwde ik als mooi compliment en het bevestigde mijn idee dat ik goed ben in het leidinggeven. Tevens was het een goede rol voor mij om mijn eerste leerdoel verder te ontwikkelen. Daarnaast kreeg ik ook verantwoordelijkheden bij het organiseren en inrichten van de BuurtBattle, van het HANNN Walking Football festival, was ik een van de eindverantwoordelijken bij het Sociale Activeringstraject, werd ik veelvuldig betrokken bij gesprekken met partners en gemeentes en heb ik meegewerkt aan de organisatie van bijna alle belangrijke projecten van de stichting. In dit rijtje vergeet ik ongetwijfeld nog een aantal dingen, omdat ik simpelweg te veel heb gedaan om op te noemen. Al met al heb ik een ontzettend leuke en uiterst leerzame periode gehad. 

​

​

​

Tekst programma          Persbericht                Projectplan SA                      Essay

         boekje

​

bottom of page