top of page

COMPETENTIEGROEI

Op deze pagina heb ik uitgewerkt in hoeverre ik mijn competenties heb ontwikkeld tot het niveau dat mag worden verwacht van een Sportkunde professional. Aan het einde van de vier jaar van de opleiding moeten alle competenties niveau C hebben.

1. Professionele sportkundige identiteit

1.1 Reflecteren en sportbewustzijn                          -                Niveau C

1.2 Professionele attitude                                         -                Niveau C

1.3 Loopbaanontwikkeling en beroepsvorming     -                Niveau C

 

Gedurende de afgelopen vier jaren van de opleiding, maar met name in de afgelopen twee jaren, ben ik enorm gegroeid in het ontwikkelen van mijn professionele sportkundige identiteit. Ik ben altijd erg kritisch op mezelf en mijn prestaties. Ik ben van nature gericht op het verbeteren van kwaliteit van zowel de taken waar ik mee bezig ben als van mijn eigen handelen. In de laatste twee jaren ben is bij mij steeds meer interesse ontstaan in de maatschappelijke functie die de sport heeft. Waar ik voorheen dacht dat ik in de commerciële sector zou belanden, weet ik nu zeker dat ik mij ook in de toekomst ga richten op de maatschappelijke inbedding van sport. In het afgelopen jaar heb ik erg veel mensen leren kennen in het werkveld. Zowel klanten als partners van de stichting heb ik mogen ontmoeten. Ik heb hierin altijd een zo professioneel mogelijke houding aangenomen. Wanneer ik bijvoorbeeld in clubkleding naar een afspraak ging, was ik mij zeer bewust van de voorbeeldfunctie die de club heeft. Daar heb ik me dan ook naar gedragen. 

 

De professionele attitude heb ik ontwikkeld door zoveel mogelijk vooraan te gaan staan in de groepen waarin ik heb gewerkt. Ik was voor anderen vaak een aanspreekpunt, wat aangeeft dat ik vaak werd gezien als een verantwoordelijk persoon die zijn zaken goed voor elkaar heeft. In groepen functioneer ik het best in een leidersrol. Zo kan ik anderen makkelijker helpen als dat nodig is. Daarnaast streef ik er altijd naar om me zoveel mogelijk, maar ook heel gericht te ontwikkelen. Dit is te zien in onder andere de capita selecta die ik heb gekozen. Ik heb vorig jaar gekozen voor de Capita Selecta netwerken, omdat ik afgelopen zomer naar het EASM congres in Bern ben geweest. Ook tijdens mijn stage heb ik mij zo professioneel mogelijk opgesteld. Ik had te maken met een doelgroep die extra aandacht vereiste. Ik kan inmiddels zeggen dat ik een gewaardeerde kracht was binnen de Sociale Activeringsgroep. Dit is terug te lezen in de interviews van het praktijkgericht onderzoek. Deelnemers komen uit zichzelf naar mij toe om een stukje van hun persoonlijke verhaal te vertellen. Dit laat zien dat ik als een betrouwbaar persoon wordt beschouwd en dat vat ik zeker in deze groep op als een groot compliment.

 

Tijdens de stage van de minor en tijdens het afstudeertraject heb ik mij bezig gehouden met het de uitbreiding van het Sociale Activeringstraject. Hierbij was belangrijk om nieuwe samenwerkingen te zoeken met andere organisaties. De stichting kan dit namelijk niet alleen. Dit was ook voor mij weer erg nuttig voor het uitbreiden van mijn netwerk.  

​

​

 

 

Peerassessment

    CoP jaar 4

​

2. Handelt Methodisch en evidence informed

2.1 Methodisch handelen   -                Niveau C  

2.2 Kenniswerker                  -               Niveau  C

​

Toen het afstudeertraject begon, was het voor mij al duidelijk dat ik me zou gaan richten op het Sociale Activeringstraject. Ik heb met mijn afstudeer- en stagebegeleiders om tafel gezeten om te kijken welk vraagstuk ik hier aan kon koppelen. Ik heb hierin gezocht naar de effecten van het traject op de deelnemers. De uitkomsten hiervan kunnen worden gebruikt om gemeentes ervan te overtuigen het traject als duurzame investering te zien. Daarnaast heb ik een adviesrapport gemaakt om de kwaliteit van het traject te verbeteren. Dit is op een heel methodische manier gegaan. Ik heb veel online bronnen gebruikt en heb ook veel gesprekken gehad met mensen uit het werkveld die met dit traject te maken hadden. Ik heb veel contact gehad met beleidsbepalers vanuit de gemeente Groningen. Zo heb ik geprobeerd om de nieuwe kennis die ik met het onderzoek heb ontwikkeld, ook met deze mensen te delen. De meetinstrumenten die ik voor dit onderzoek heb ontwikkeld, heb ik gedeeld met de stichting en met de gemeente, zodat zij dit ook in de toekomst kunnen gebruiken om effecten van andere trajecten te meten. 

​

​

 

 

Adviesrapport               praktijkgericht

                                          onderzoek

​

Ook buiten het afstudeertraject om heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk te werken als kenniswerker. Zo heb ik afgelopen zomer geparticipeerd bij het EASM Student Seminar en het congres. Daarnaast heb ik geparticipeerd bij het kennisevent ‘Next Sport Level 2018’. Dit was een initiatief van het NOC*NSF in samenwerking met zeven Sportkunde opleidingen uit Nederland. Tijdens deze dag heb ik samen met andere studenten uit het hele land, concrete adviezen gegeven aan de Nederlandse Volleybalbond, Nederlandse Batmintonbond en het NOC*NSF. Daarnaast ben ik ook aanwezig geweest bij een kennisbijeenkomst die werd georganiseerd door mijn afstudeerbegeleider Harold Hofenk. Het ging hierbij om de inrichting van het Europapark in de toekomst. Vanuit de stichting waren we uitgenodigd om hierin te participeren. Samen met een collega ben ik heen gegaan en in verschillende onderdelen heb ik geprobeerd met mijn parate kennis bij te dragen aan deze meeting.

 

 

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

​

​

​

                                   EASM Student Seminar

​

3. Werkt samen in teams en netwerken

3.1 Samenwerken     -                Niveau C

3.2 Netwerken          -                Niveau D

3.3 Profileren            -                Niveau C

 

In het jaar dat ik stage heb mogen lopen bij FC Groningen heb ik erg veel moeten samenwerken, zowel intern als extern. Binnen de afdeling hebben we veel projecten en evenementen georganiseerd. Doordat ik een jaar bij de club heb rondgelopen, heb meegeholpen bij de organisatie van alle belangrijke projecten en evenementen. Tijdens de uitvoering van deze projecten heb ik heel veel mensen leren kennen van partners van de stichting. Voor mijn netwerk is dit een zeer waardevolle toevoeging geweest. Voor mij was het project ‘Sociale Activering’ het belangrijkste project. Hierbij heb ik veelvuldig samengewerkt met collega Hans van Tamelen om de trainingen voor te bereiden voor een zeer diverse doelgroep. In dit traject is Restart een zeer belangrijke partner, waardoor ik ook veel met twee medewerkers van deze organisatie heb samengewerkt om een succesvol traject neer te zetten. Zo werd er overlegd over de voortgang van de deelnemers, de concrete invulling van het halfjaar en over de wijze waarop we de deelnemers de beste begeleiding konden geven. 

 

In het jaar dat ik stage heb gelopen heb ik een planning gemaakt waarin alle essentiële onderdelen van het traject in zijn verwerkt. Deze planning kan ik elk traject aangehouden worden en worden gedeeld met de deelnemers. Daarnaast heb ik een onderzoek gedaan naar de effecten van het traject dat moet dienen als middel om gemeenten te overtuigen van de kracht van dit product. Door deze producten te ontwikkelen heb ik geprobeerd het traject een voorkeurspositie te geven binnen het netwerk van de stichting. 

 

In het afgelopen jaar heb ik erg veel gewerkt aan het uitbreiden van mijn netwerk. Dit begon afgelopen zomer tijdens het EASM congres in Bern. Verder ben ik in maart naar Arnhem geweest om te participeren in het kennisevent ‘Next Sport Level 2018’. Ik heb hier erg veel mensen ontmoet die ik aan mijn persoonlijke netwerk heb kunnen toevoegen. Ook tijdens de stage bij FC Groningen heb ik erg veel mensen leren kennen, zowel intern als extern. Veel van deze mensen heb ik toegevoegd aan mijn LinkedIn profiel, voor het geval dat ik in de toekomst contact met deze mensen wil opnemen. 

​

4. Communiceert optimaal

4.1 Empathisch communiceren                            -               Niveau C

4.2 Correct taalgebruik                                         -                Niveau C

4.3 Communicatie middelen en applicaties       -                Niveau D

 

Binnen het Sociale Activeringstraject, was het empathisch communiceren misschien wel een van de belangrijkste benodigde competenties. Het is een vrij gecompliceerde doelgroep die een specifieke aandacht vereist. Ik denk dat ik dit goed heb opgepakt. Ik werd al vrij snel geaccepteerd binnen de groep en kon daarin ook op mijn strepen blijven staan. Dit kwam erg mooi naar voren tijdens een akkefietje tijdens een training. Een deelnemer met extreme stemmingswisselingen wilde niet meedoen met de training. Ik heb toen op een dringende, maar toch nette en begripvolle manier verzocht om toch de training te hervatten, want dit was met name voor de deelnemer zelf erg belangrijk. Dit viel niet in goede aarde bij de deelnemer op dat moment. Ongeveer 10 minuten later kwam deze deelnemer bij mij met welgemeende excuses en hervatte met een glimlach de training. Later kreeg ik van zowel mijn mede-trainer/stagebegeleider als de re-integratiecoaches een compliment dat ik erg professioneel heb gehandeld.

​

Communiceren is een sterk punt van mij. Ik ben het afgelopen jaar met een erg grote diversiteit aan mensen in aanraking gekomen. In Bern heb ik bijvoorbeeld gesprekken gehad met buitenlandse docenten en studenten, in Nederland met mensen van de gemeente en mensen van de Sociale Activeringsgroep. Al deze doelgroepen vragen om een andere manier van benaderen. De doelgroep van het Sociale Activeringstraject vraagt bijvoorbeeld om een zeer doelgroep specifiek gerichte aanpak, tijdens het EASM congres en tijdens de stage met externe contacten was een formele aanpak vereist en tijdens kantooruren was het vaak een afwisseling van formele en informele momenten. 

​

Momenteel beheer ik het e-mailadres van de stagiairs van de stichting. Hiermee kan ik op een zo professioneel mogelijke manier communiceren met samenwerkende partijen. Daarnaast heb ik tijdens de studie gewerkt met diverse applicaties om informatie uit te wisselen. Hierbij valt te denken aan applicaties als Google Drive, Dropbox, Facebook, Surfgroepen en meer. Afhankelijk van de personen/organisaties waar ik mee communiceer, kies ik de daarvoor meest geschikte applicatie. 

 

Daarnaast ben ik ook steeds vaker gebruik gaan maken van een digitale agenda. Een papieren agenda werkt bij mij simpelweg niet prettig. Tegenwoordig heb ik al mijn afspraken in mijn digitale agenda staan, waardoor ik een stuk meer rust in mijn hoofd heb. Het inplannen van afspraken gebeurt bij mij ook steeds vaker via de digitale weg, zoals de outlook agenda. 

​

5. Handelt adequaat in een internationale en interculturele omgeving

5.1 Betrokkenheid en sensitiviteit            -                Niveau C

5.2 Interculturaliteit                                   -                Niveau C

 

Ik probeer altijd een zo hoog mogelijke betrokkenheid te tonen bij collega's, projecten en andere organisaties. Dit wordt ook genoemd in de feedback van mijn medestagiair(e)s, zonder dat ik daar specifiek naar heb gevraagd. Ik vind het interessant wat andere mensen doen en wil anderen graag helpen als ik dat kan. Ik probeer hierbij altijd de trends & ontwikkelingen in de sportwereld in ogenschouw te houden.

 

Dankzij mijn stage bij FC Groningen in de Maatschappij ben ik afgelopen halfjaar met zeer diverse mensen en doelgroepen in aanraking gekomen. Van vluchteling, tot verslaafd en van chronisch ziek tot PTSS. Met al deze doelgroepen gaan ook ook heel diverse culturen gepaard. Dit in combinatie met mijn vorige stage bij De Verenigbare Club, waar ik ook met zeer diverse culturen heb gewerkt, heb ik mij erg ontwikkeld in de omgang met anderen culturen. Daarnaast ben ik met het organiseren en uitvoeren van andere projecten en evenementen met een zeer diverse doelgroepen in aanraking gekomen; van kleine kinderen tot 60+ers en van verstandelijk beperkten tot ‘vergeten kinderen’. Het werken met deze doelgroepen heeft mij erg veel inzichten gegeven in de grote diversiteit aan mensen. Tijdens deze evenementen hebben we geprobeerd al deze mensen onvergetelijke momenten te bezorgen. Dit gaf mij erg veel energie en voldoening. 

​

Daarnaast heb ik afgelopen zomer tijdens het ‘EASM Student Seminar’ en tijdens ‘Next Sport Level 2018’ veel samengewerkt met studenten uit verschillende landen en verschillende delen van Nederland. Ik merkte met name erg goed het verschil in mentaliteit tussen de landen. Ik vond dit erg leuk om te doen en heb er ook veel van geleerd. Een goede combinatie van culturen kan een zeer sterke groep vormen, mits er goed gebruik wordt gemaakt van elkaars kwaliteiten.

​

6. Handelt verantwoord en toont betrokken burgerschap

6.1 Ethiek                              -                Niveau C

6.2 Burgerschap                   -                Niveau D

 

Met name bij het Sociale Activeringstraject ben ik hier heel bewust mee bezig geweest. Het is erg belangrijk om de standpunten van anderen in acht te houden, voordat je een beslissing neemt. Een voorbeeld hiervan is het akkefietje dat op de training heeft plaatsgevonden. Door me eerst in te leven in de beweegredenen van de deelnemer om dit gedrag te vertonen, kon ik op gepaste wijze handelen en escalatie voorkomen. Verder ben ik met het praktijkgericht onderzoek met een zeer actueel maatschappelijk thema bezig geweest. Middels dit onderzoek en het bijbehorende beroepsproduct, wordt het traject uitgebreid naar andere delen van het verzorgingsgebied. Hierbij heb ik altijd de standpunten van de betrokken partijen in acht gehouden. Door morele en sociale perspectieven tegen elkaar af te wegen ben ik gekomen tot een beroepsproduct gekomen dat een aantal problemen binnen het traject kan wegnemen. Dit kan bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van het traject waarmee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zich naar een vaste baan toewerken.

 

7. Onderzoekt en ontwerpt het sport- en beweegaanbod 

7.1 Vraagdiagnose                                     -                Niveau C

7.2 Meten en ontwerpen                           -                Niveau C

7.3 Testen en creëren van impact             -                Niveau C

 

Tijdens het doen van praktijkgericht onderzoek heb ik diverse bronnen gemobiliseerd en gecombineerd. Deze bronnen waren zowel gericht op de bestaande wetenschappelijke literatuur als op de input die ik kreeg vanuit de respondenten. De resultaten hiervan heb ik uitgewerkt in een adviesrapport dat moet dienen om kwaliteitsverbetering van het Sociale Activeringstraject te bewerkstelligen. Nadat het onderzoek volledig is afgerond, zal ik de opgedane kennis delen met de personen die actief betrokken zijn bij het traject. Waarschijnlijk kan ik na het afronden van de opleiding aan de het werk als trajectbegeleider. Hierbij krijg ik meteen de kans om de adviezen die ik zelf heb opgesteld, toe te passen in de praktijk. Daarnaast is er, mede door mijn onderzoek, impact gecreëerd op het traject. Mede dankzij het onderzoek wordt het traject namelijk uitgebreid. Daarnaast heb ik mij tijdens de minor 'Kracht van Sport' bezig gehouden met het ontwerpen van plan over hoe de voetbaltrainingen het beste konden worden ingevuld. Op basis van een literatuuronderzoekje en een overzichtelijke infographic, is nu duidelijk te zien met welke intentie er wordt gevoetbald. De voetbaltrainer kan hierop zijn trainingen aanpassen.

​

​

​

​

    Toegepast             infographic

  praktijkgericht

    onderzoek

​

​

8. Organiseert, positioneert en begeleidt projecten en programma’s t.b.v. sport en bewegen

8.1 Organiseren                                  -                Niveau C

8.2 Begeleiden en stimuleren           -                Niveau C

8.3 Positioneren en marketen           -                Niveau C

 

Gedurende de stage bij FC Groningen heb ik meegeholpen bij de organisatie van veel belangrijke projecten en evenementen van de stichting. Zo heb ik meegeholpen in de organisatie van de Buurt Battle finale, Gezond Scoren en het G-voetbaltoernooi. Qua uitvoering ben ik betrokken geweest bij alle belangrijke evenementen van de stichting. Tijdens de uitvoering heb ik een rol gehad in het bevorderen en stimuleren van duurzame participatie van alle deelnemers. Uiteraard kwam dit ook naar voren in het Sociale Activeringstraject, waarbij het bevorderen van duurzame participatie het belangrijkste onderdeel was. Uit de interviews van het scriptie onderzoek is op te maken dat ik een zeer gewaardeerde functie had bij de groep. Deelnemers gaven aan het prettig te vinden om mij als trainer te hebben in dit traject. Hiermee heb ik bewerkstelligd dat het traject een voorkeurspositie krijgt binnen deze doelgroep. Uit het praktijkgericht onderzoek is goed op te maken dat het traject een goede bijdrage levert aan gedragsverandering. Mede hierdoor is ervoor gezorgd dat andere gemeentes graag gebruik gaan maken van deze dienst. 

​

9. Managet en leidt de werkprocessen van een sport- en beweegorganisatie en is daarin ondernemend

9.1 Managen                      -                Niveau C

9.2 Ondernemen               -                Niveau C

9.3 Leidinggeven              -                Niveau D

 

Deze competentie heb ik ontwikkeld bij onder andere de organisatie van diverse projecten van FC Groningen in de Maatschappij. Voor organisatie de “dag van het Vergeten Kind" en de organisatie van de "FC Groningen Buurtbattle" was ik (mede) verantwoordelijk. Voor de Buurtbattle heb ik een aantal gesprekken gehad met de buurtsportcoaches uit Groningen, Hoogezand-Sappemeer en Vlagtwedde. Hierin heb ik onder meer de lijnen uitgezet voor de invulling van het project. Daarnaast heb ik wederom met het Sociale Activeringstraject aan deze competentie kunnen werken. Ik ben vaak op bezoek geweest bij de gemeente om de invulling van het traject te bespreken en aan te passen waar dat nodig was. Zo heb ik er mede voor gezorgd dat er volgend jaar een tweede traject in de gemeente Groningen wordt gestart en hoe hier invulling aan gegeven gaat worden. Hiermee heb ik ook de competentie ondernemerschap goed ontwikkeld. Behalve dat ik ervoor heb gezorgd dat er kansen werden benut om een tweede traject te starten, heb ik ook een kans voor mijzelf gecreëerd om volgend jaar dit traject zelfstandig de mogen leiden. 

 

​Op het gebied van leidinggeven heb ik mij gedurende de opleiding constant ontwikkeld. In bijna alle teams en CoP’s waarin ik heb gezeten, nam ik de leidinggevende rol op mij. Deze rol beviel me steeds beter en ik ging me dan ook steeds meer thuis voelen op deze positie. Ik maakte, naast mijn eigen aandeel in de groepsopdrachten, vaak de planningen en de taakverdelingen en zag er op toe dat men zijn/haar producten op tijd af had. In het laatste peerassessment van de minor werd ik de “natuurlijke leider” van de groep genoemd, een erg mooi compliment. Daarnaast ben ik in mijn huidige bijbaan teamleider in een supermarkt. Hierin geef ik leiding aan groepen van 15-25 personen en op zondagen ben ik eindverantwoordelijke voor het hele filiaal. Met name op het gebied van coördineren is dit voor mij erg leerzaam.

 

10. Ontwikkelt, evalueert en adviseert over strategie en beleid omtrent sport en bewegen

10.1 Strategie en beleid                              -                Niveau C

10.2 Adviseren en implementeren             -                Niveau C

10.3 Monitoring en evalueren                     -                Niveau C

​

Tijdens de minor ‘kracht van sport’ heb ik mij gericht op het schrijven van een onderzoekje waarmee de voetbaltrainers van het traject kunnen zien hoe zij hun trainingen zouden moeten inrichten voor een zo optimaal mogelijk effect. Dit nieuw stukje beleid is meteen ingevoerd, waardoor de trainingen veel meer gericht zijn op de ontwikkeling van de deelnemers. Voor de voetbaltrainers is dit een stukje bewustwording geweest van het belang van hun functie en van de trainingen. Daarnaast heb ik tijdens het afstudeertraject een adviesrapport opgesteld die bij het eerstvolgende traject meteen gevolgd gaat worden. Ik kan daar persoonlijk voor zorgen, aangezien ik zelf waarschijnlijk een van de trajecten onder mijn hoede krijg. Tevens heb ik met het praktijkgericht onderzoek de uitvoering en effectiviteit van het traject gemonitord. Zodoende is er inzichtelijk gemaakt wat precies het effect is van het huidige traject op de deelnemers. 

bottom of page